זה אולי יפתיע את חלקכם אבל לא רק שומרי מסורת נוהגים להשתמש בשעון שבת למזגן. להיפך, שעון השבת הוא מכשיר ידידותי ונוח מאוד לתפעול, שעוזר לרבים (בין אם שומרי שבת או לא) לתזמן באופן אוטומטי את ההדלקה והכיבוי של המזגן.
רוצים לדעת מהם היתרונות של השעון וכמה עולה ההתקנה שלו? כל המידע במדריך שלפניכם.
מהו שעון שבת?
שעון שבת למזגן (לעיתים נקרא גם טיימר למזגן) הוא פתרון נפלא, נוח וחסכוני עבור כל מי שרוצה לתזמן את ההדלקה והכיבוי של המזגן שלו לפי הצרכים הביתיים והשעות שמתאימות לו. השעון מתחבר ללוח החשמל המרכזי, וכך בעצם שולט על העברת המתח והזרם מלוח הפיקוד למזגנים בבית.
למי המכשיר מתאים? קודם כל, שעון שבת למזגן מתאים כמובן לשומרי המסורת שבינינו (ומכאן גם שמו) שאינם מעוניינים להדליק או לכבות מכשירי חשמל בסוף השבוע. למעשה, שעון שבת למזגן עוזר לכל מי שמעוניין לשמור על המסורת לתפעל את ההדלקה של המזגן באופן אוטומטי.
מלבד זאת, רבים בוחרים להתקין שעון שבת למזגן גם מטעמי חיסכון ונוחות. כל מי שרוצה לשלוט במספר מכשירי חשמל במקביל יכול להשתמש בטיימר. למשל – תיזמון הדלקה וכיבוי של תאורה, וגם מכשירי חשמל נוספים יחד עם המזגן.
כמובן שמדובר בפתרון חסכוני, שכן אנחנו מפעילים את המזגן רק בעת הצורך ואין סיכוי שנשכח אותו דולק ונבזבז חשמל לשווא.
מה ההבדל בין שעון שבת חד פאזי לתלת פאזי ומה מתאים עבורי?
בשוק קיימים שעוני שבת חד פאזים ושעוני שבת תלת פאזים. בנוסף, גם לוחות החשמל הביתיים נחלקים: לוחות עם מפסק חד פאזי, ולוחות עם מפסק תלת פאזי.
כדי לוודא ששעון השבת של המזגן מותאם לתשתית החשמל בביתכם, חשוב להתאים בין המזגן עצמו והשעון.
בשנים האחרונות גובר השימוש במפסקים תלת פאזים בגלל צריכת החשמל הגבוהה של מכשירי החשמל הביתיים. כך למשל, שימוש במזגן 3 כ"ס מחייב חיבור תלת פאזי.
אופציה אחת: אם שעון השבת למזגן הוא חד פאזי אפשר להתקין קונטקטור (ממסר או מגען בעברית). הקונטקטור מותקן ליד השעון בתוך לוח החשמל ובעצם משמש בתור "מתווך" של הזרם החשמלי – הזרם עובר דרכו ומומר לתלת פאזי וכך מתאים אותו למזגן. כמו כן, הקונטקטור מאפשר לחבר את שעון השבת למספר מפסקים בלוח יחד. עלות ההתקנה של התוסף נעה בדרך כלל בין 150-300 ש"ח.
אופציה נוספת: אם ברשותכם לוח חשמל חד פאזי תוכלו להיעזר בשירותיו של חשמלאי מוסמך ולשדרג את הארון לתלת פאזי. זה יעזור לא רק לפתור את הבעיה של הטיימר, אלא ימנע קפיצות חשמל במקרה של עומס (יכול לנבוע מהפעלה של מספר מכשירים במקביל למשל).
איך מתבצעת ההתקנה של שעון שבת?
לפני ההתקנה עצמה חשוב לבחור בשעון שבת נוח שישמש אתכם נאמנה. בשוק קיימים מגוון סוגי טיימרים, ביניהם טיימרים אנאלוגיים, טיימרים דיגיטליים, וגם שעוני שבת, עם סוללת גיבוי פנימית וכן הלאה. חשוב להדגיש כי השימוש בטיימר דיגיטלי נוח יותר (אין צורך להתעסק עם הזיזים) והוא יותר מדויק. מנגד, היתרון של השעון האנלוגי הוא גודלו הקטן יחסית.
כאמור, אם מדובר במזגן גדול ומרכזי, נקודת החשמל של השעון יוצאת ישירות מלוח החשמל המרכזי, כך שהשעון עצמו מותקן בתוך הלוח. לצורך ההתקנה יש להיעזר בשירותיו של חשמלאי מוסמך או טכנאי מזגנים שיש לו הכשרה של חשמלאי דרכו אפשר כמובן גם להזמין את השעון עצמו.
ההתקנה עצמה פשוטה, וכל שנדרש לעשות הוא לחבר את שעון השבת למפסק המתאים בתוך לוח החשמל. במידה ומספר מכשירי חשמל מתחברים לאותו מפסק בארון החשמל יכולה להיווצר בעייתיות מסוימת. כדי לפתור אותה ניתן למשוך קו חשמל חדש אל המכשירים אותם השעון לא צריך להפעיל. פעולה זו, כמו ההתקנה עצמה של השעון, נעשית אך ורק על ידי החשמלאי.
בסופו של דבר, מדובר בהתקנה קצרה (כחצי שעה – שעה).
כמה עולה התקנת שעון שבת למזגן?
מחיר התקנה סטנדרטית של שעון שבת למזגן נעה בין 400-600 ש"ח, כאשר המחיר כולל גם את עלות השעון עצמו. עם זאת, במידה ויש להתקין אמצעי עזר נוספים עלות ההתקנה הכוללת צפויה להתייקר.
למשל, תוספת של קו חדש בארון החשמל צפויה לעלות כ-300 ש"ח (כולל עבודה), ותוספת של סוללת גיבוי תעלה בין 50-100 ש"ח. כמו כן, במידה ואתם לא סומכים על הזיכרון שלכם ואתם מעוניינים ששעון השבת למזגן ידלוק באופן אוטומאטי עם כניסת השבת ניתן לרכוש שעון חכם (שבתומט). במקרה הזה תאלצו לשלם כ-1,000 ש"ח על רכישת המכשיר וההתקנה יחד.